Hoe de sauna het hart beschermt

Sauna artikels - 04 februari 2019

Je lichaam wint erbij wanneer je geregeld een bezoek brengt aan de sauna. Het is goed voor je gezondheid op tal van manieren. Zo is er sprake van een positief effect op de conditie van het hart.

Fins onderzoek levert opmerkelijke vaststellingen op

Gedurende twintig jaar werd een groep van 2000 Finse mannen tussen 42 en 60 jaar geobserveerd. Elk van hen bracht geregeld een bezoek aan de sauna. Aan het einde van het onderzoek keek men hoeveel van hen aan een hartziekte leed of eraan gestorven was. Dat leverde opmerkelijke vaststellingen op. Van de mannen die vier tot zeven keer per week een bezoek brachten aan de sauna had 50% minder een hartziekte in vergelijking met zij die slechts één keer per week in de sauna te vinden waren. Bij de mannen die twee- tot driemaal per week de sauna bezochten, lag dat percentage 23% lager.

De sauna heeft een regulerende invloed op de bloeddruk

Een saunabezoek heeft een positief effect op je gezondheid. Onder invloed van de hitte in de sauna zal immers de diastolische bloeddruk dalen. Hoe hoger je bloeddruk, hoe sterker die daling zal zijn. Bij het afkoelen gebeurt precies het tegenovergestelde. Ook hier is het effect meer uitgesproken bij mensen met een lage bloeddruk. Kortom, de sauna heeft een uitgesproken regulerende invloed op de bloeddruk.

De inspanningscapaciteit van het hart verbetert

Er is meer: bepaalde studies tonen aan dat de sauna gunstige gevolgen heeft voor de inspanningscapaciteit van het hart. Bij een saunabezoek verwarmt de huid namelijk sneller dan het lichaam en komt de zweetproductie op gang om dat af te remmen. In een poging om die temperatuurstijging te temperen, zal de huidtemperatuur afnemen. Tegelijk zetten de bloedvaten uit, waardoor er meer bloed naar de huid gepompt wordt. Om dat proces mogelijk te maken, moet het hart sneller pompen. De hartprestatie verhoogt, wat op termijn de inspanningscapaciteit van het hart verbetert.

Een sauna van Tylö is een investering in je welzijn

Wil je de saunabeleving graag in je eigen huis ervaren? Kies dan voor een saunacabine van Tylö, een naam die staat voor Zweedse topkwaliteit. Het uitgebreide aanbod omvat cabines voor het ultieme thuisgebruik en professioneel gebruik.

Wil je meer weten? Lees hier alles over sauna.

Sauna of stoombad bij je thuis?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Sauna als middel tegen fibromyalgie Sauna als middel tegen fibromyalgie
Sauna artikels - 27 april 2019
Lees meer

 

De voordelen van een elektrische saunakachel De voordelen van een elektrische saunakachel
Sauna artikels - 28 juni 2019
Lees meer

 

Hoe meer sauna, hoe minder verkoudheden Hoe meer sauna, hoe minder verkoudheden
Sauna artikels - 16 juli 2019
Lees meer