Sauna als middel tegen fibromyalgie

Sauna artikels - 27 april 2019

Fibromyalgie is een aandoening waarbij de patiënt spierpijn en drukpijnlijke punten ervaart verspreid over het lichaam. Doorgaans wordt de spierpijn heviger wanneer hij of zij wordt blootgesteld aan vochtig weer of koude, moe is of emotionele stress ervaart. Die ongemakken leiden op hun beurt vaak tot slaapstoornissen, toenemende vermoeidheid en hoofdpijn.

Een bezoek aan de sauna op regelmatige basis kan die klachten aanzienlijk verminderen.

Minder last van drukpijnlijke punten

Het opduiken van drukgevoelige tot drukpijnlijke punten is een van de meest voorkomende klachten van fibromyalgiepatiënten. Een slechte celstofwisseling is de belangrijkste oorzaak. De aan- en afvoer afvalstoffen verloopt niet naar behoren, wat op bepaalde plaatsen leidt tot een ophoping van die afvalstoffen. Die plekken zal de patiënt als drukgevoelig ervaren. Doordat hij of zij tijdens de saunasessie zal transpireren, wordt een betere celstofwisseling op gang gebracht. Transpireren is immers een natuurlijke manier om het lichaam te ontgiften en schadelijke stoffen af te scheiden. De patiënt zal hierdoor minder geplaagd worden door zulke drukgevoelige punten.

Gewrichts- en spierpijn neemt af

Patiënten die lijden aan fybromyalgie hebben vaak te kampen met gewrichts- en spierpijnen. Dat is eveneens een gevolg van een slechte aan- en afvoer van de stoffen die via het bloed getransporteerd worden. Naast afvalstoffen gaat het om voedingstoffen en zuurstof. Ook dan werkt een bezoek aan de sauna heilzaam, vermits de hoge temperaturen de globale bloeddoorstroming in het lichaam bevorderen. Dat heeft vanzelfsprekend een positief effect op de circulatie van de stoffen die via het bloed getransporteerd worden. Die verbeterde circulatie maakt dat de patiënt minder last zal ondervinden van bepaalde kwaaltjes, in het bijzonder spier- en gewrichtspijnen.

 Geen last meer van hoofdpijn of stress

Hoofdpijn en (emotionele) stressgevoelens vormen andere vaak voorkomende klachten van mensen bij wie fibromyalgie werd vastgesteld. Het is algemeen geweten dat wellnesstoepassingen, zoals sauna, een verademing kunnen betekenen voor wie er zich aan overlevert. Het creëert een sfeer waarin je moeiteloos kan ontspannen. Zowel je lichaam als je geest hebben daar baat bij. Louter doordat je tot rust komt, verdwijnt het stressgevoel dat je even tevoren nog had. Hierdoor zullen ook de klachten die daarvan een rechtstreeks gevolg zijn – denk maar aan aanhoudende hoofdpijn en spanning – in geen tijd afnemen.

Fitter in het leven staan

Wie geregeld hoofdpijn heeft en de hele dag een stram lichaam moet torsen, heeft het ’s avonds vaak moeilijk om de slaap te vatten. Het lichaam van fibromyalgiepatiënten vindt zelfs dan niet de rust waarnaar elk van ons snakt. Slaapproblemen zijn onder hen dan ook een veel voorkomende kwaal. De patiënt slaagt er niet in de slaap te vatten of wordt doorheen de nacht meermaals gewekt door de eerder genoemde ongemakken. De gevolgen laten zich al raden: de patiënt zal zich de volgende dag uitgeput voelen. Als de klachten niet verdwijnen, zal dat gevoel van vermoeidheid alleen maar toenemen. Wie lijdt aan fibromyalgie belandt zo in een neerwaartse spiraal van toenemende klachten en ongemakken. Bezoeken aan de sauna op regelmatige basis vormen het middel om het tij te keren.

Sauna of stoombad bij je thuis?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.