Hoe meer sauna, hoe minder verkoudheden

Sauna artikels - 16 juli 2019

Nu het stilaan kouder wordt, zijn ze weer overal aanwezig: niezende mensen druk in de weer met zakdoeken en neusdruppels,  kriebelende hoestbuien,… Gelukkig is er een aangename remedie. Oostenrijkse onderzoekers hebben immers ontdekt dat regelmatige saunabezoeken preventief helpen tegen verkoudheden.

Remedie tegen verkoudheid

Mensen met kleine kinderen lijden er nog het meest onder: zij worden op school of in de crèche aangestoken, en dragen het gemakkelijk over naar broers of zusjes en ouders.

Een echte remedie tegen het virus dat verkoudheden veroorzaakt, is er nog niet. De enige oplossing is uitzieken en de vervelende symptomen proberen te verzachten.

Studie met vrijwilligers

Dat sauna’s verkoudheden helpen voorkomen, wordt al langer aangenomen. Maar een Oostenrijkse groep onderzoekers heeft er ook een studie naar gedaan, waarvan ze de bevindingen neerpenden in het artikel Regular sauna bathing and the incidence of common colds.

50 vrijwilligers namen deel aan de studie. Ze werden onderverdeeld in twee groepen van 25 en werden zes maanden gevolgd door de onderzoekers. De ene groep van 25 mocht voor de duur van de studie niet in de sauna gaan, terwijl de andere groep net lang en vaak in de sauna moest.

Saunagroep is gezonder

Conclusie: de groep die veel in de sauna ging, kreeg beduidend minder verkoudheden. Vooral in de laatste 3 maanden van het onderzoek was het verschil groot: de ‘saunagroep’ had maar liefst de helft zoveel verkoudheden dan de andere groep.

Hoe het precies komt dat de sauna verkoudheden helpt te voorkomen, is nog niet bekend bij wetenschappers. Een vaak aangenomen theorie is dat de warmte van de sauna hetzelfde genezende effect heeft op het lichaam als koorts. De werking blijkt zowel genezend als voorkomend te zijn.

Eigen sauna of stoombad

Bovenop het ontspannende effect van de sauna is dit een mooie extra. Al gedacht aan een eigen sauna of stoomcabine bij je thuis? Bekijk dan ons aanbod op de website van Tylö.

Sauna of stoombad bij je thuis?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

De voordelen van een elektrische saunakachel De voordelen van een elektrische saunakachel
Sauna artikels - 28 juni 2019
Lees meer

 

Hoe neem je een saunabad? Hoe neem je een saunabad?
Sauna artikels - 16 juli 2019
Lees meer

 

De basisregels van de sauna-etiquette De basisregels van de sauna-etiquette
Sauna artikels - 16 juli 2019
Lees meer