Regelmatig saunabezoek verkleint kans op Alzheimer

Sauna artikels - 17 juli 2019

We wisten al dat saunasessies goed zijn voor het hart en dat ze een genezende werking hebben op verkoudheden. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat de sauna ook het risico op afwijkingen die met ouderdom te maken hebben, aanzienlijk vermindert.

Kleiner risico op hartaanval

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat mensen die regelmatig in de sauna gaan, langer leven. Het risico op een hartaanval zou bij mensen die twee tot drie keer per week in de sauna gaan maar liefst 22% lager zijn.

Langer leven dankzij hoge temperaturen

Nu blijkt uit onderzoek van Dr. Rhonda Patrick van de populaire gezondheidssite FoundMyFitness.com dat er nog andere gezondheidsvoordelen zijn. Studies tonen aan dat, wanneer lichaamscellen regelmatig blootgesteld worden aan hoge temperaturen, er een eiwit wordt geactiveerd. Dat eiwit blijkt een vertragende rol te spelen in het verouderingsproces.

Sterk verhoogde temperaturen activeren het FOXO3-gen, dat in verband wordt gebracht met levensduur. Het beschermt de cellen tegen veroudering, aldus Dr. Rhonda Patrick.

Daardoor zou de sauna een gunstig effect hebben op de reproductieprocessen van cellen. Ouderdomsgerelateerde ziekten zoals Alzheimer, Parkinson en Huntingtons zijn vaak een gevolg van een gebrek aan celreproductie.

Lichaam ontgiften

Daarnaast heeft de sauna ook een ontgiftende werking. Het verwijderen van metalen, pesticiden en andere chemische stoffen uit het lichaam, is gezond voor iedereen.

Maar uit onderzoek blijkt dat Alzheimerpatiënten een hogere concentratie aluminium in de hersenen hebben. De beste manier om die concentratie te verminderen, is door intensief te zweten. Ook daarvoor is de sauna dus een ideale remedie.

Regelmatig in de sauna

Om een optimaal effect te hebben op de gezondheid, wordt aangeraden om meerdere keren per week in de sauna te gaan. Regelmatige saunasessies van minstens 20 minuten worden aangeraden om te kunnen profiteren van deze gunstige effecten.

Wil je meer weten over de sauna en zijn positieve eigenschappen? Volg dan de blog van Tylö Wellness. Bekijk ook het uitgebreide assortiment saunaproducten en-accessoires.

Sauna of stoombad bij je thuis?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.