De basisregels van de sauna-etiquette

Sauna artikels - 16 juli 2019
Infrarood-panel

Samen met vrienden van de sauna genieten: het is heerlijk ontspannend. Maar om het voor iedereen aangenaam te houden, is er toch een basis sauna-etiquette waar je rekening mee moet houden. We lijsten de basisregels voor je op:

1.   Spreek niet te luid

Natuurlijk is de sauna een sociale aangelegenheid. Het is leuker om met meerdere personen te genieten dan alleen. Maar misschien heeft niet iedereen hetzelfde beeld van genieten. De ene persoon wil graag bijkletsen met vrienden, de andere wil even helemaal tot zichzelf komen.  Hou daar rekening mee, en hou conversaties in de sauna ingetogen en stil.

2.   Volg de regels van de gastheer/-vrouw

Ben je bij iemand te gast of ga je naar een publieke sauna? Ga dan na of het er de gewoonte is dat men naakt of in badpak in de sauna gaat. Hou je aan die regels. Als je op voorhand niet weet wat de gewoontes zijn, neem dan voor de zekerheid een badpak of zwembroek mee. De ‘naakt-regel’ is voor de uitbater of eigenaar vaak een kwestie van hygiëne. Respecteer daarom zijn of haar gewoonte.

3.   Gluur niet te opvallend

Nieuwsgierigheid is menselijk. Maar iemand die naakt tussen anderen zit, voelt zich daardoor sowieso al wat kwetsbaarder. Begluur de andere aanwezigen dus niet te opvallend. En aanraken? Dat is helemaal een no go.

4.   Sluit de deur

Wanneer je de sauna binnengaat, vergeet dan niet de deur te sluiten. Anders koelt de temperatuur snel af, en dat is niet fijn voor andere aanwezigen. In een stoombad is het zelfs nog erger. Het duurt dan ettelijke minuten voordat de sauna of het stoombad opnieuw op temperatuur is. Sluit dus onmiddellijk de deur wanneer je de sauna in- of uitstapt.

5.   Laat je smartphone buiten

Dit om twee redenen: de sauna is niet goed voor je smartphone, en je smartphone is niet goed voor de gezelligheid in de sauna. De hitte en vochtigheid kunnen je toestel beschadigen. Daarnaast zijn er enkele problemen met een smartphone. Als je er muziek mee afspeelt, stoor je er anderen mee. Bovendien weten de andere bezoekers niet of je hen bespiedt met de ingebouwde camera. Je vermijdt dus mogelijke misverstanden door je gsm uit de sauna te houden.

Hou je niet van sauna-etiquette? Dan is een thuissauna zeker iets voor jou! 

Lees je graag andere tips over sauna, infrarood, stoombad, stoomdouche en stoomsauna? Bekijk dan zeker onze blog.

Sauna of stoombad bij je thuis?

Ga je graag in de sauna of het stoombad wanneer je maar wil? Dan is een eigen cabine bij je thuis een ideale oplossing. Kom de showroom van Abisco bezoeken of bekijk het aanbod op de website.

Hoe de sauna het hart beschermt Hoe de sauna het hart beschermt
Sauna artikels - 04 februari 2019
Lees meer

 

De basisregels van de sauna-etiquette De basisregels van de sauna-etiquette
Sauna artikels - 16 juli 2019
Lees meer

 

Last van artritis? De sauna verzacht de pijn Last van artritis? De sauna verzacht de pijn
Sauna artikels - 16 juli 2019
Lees meer